Bijela vina
Bogdanuša
Bogdanuša je bijela autohtona hrvatska sorta vinove loze koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala.
Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike, što je i razlog naziva Bogdanuša.
Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, često sa više od 13% alkohola.
Chardonnay
Chardonnay je jedna od najpoznatijih vinskih sorti grožđa u svijetu, a vjeruje se kako je ime dobila po francuskom selu Chardonnay.
Jedna od najvećih prednosti ove sorte je njegova varijabilnost, što ju je učinilo popularnom. Vina su lagana, voćnih aroma i kiselkasta.
Chardonnay je jedna od najvažnijih komponenti kako u šampanjcu, tako i u ostalim pjenušcima. Šampanjci s etiketom blanc de blancs načinjeni su isključivo od Chardonnaya.
Graševina
Graševina, sorta koja se najviše uzgaja u podunavskim zemljama, najpopularnija je sorta u Hrvatskoj (23%).
Takvu je popularnost izgradila ponajprije zbog svojih, za vinogradare zahvalnih osobina, poput velike i redovne rodnosti, te odlične prilagodljivosti različitim tlima i tipovima kontinentalne klime.
U Hrvatskoj po uzgoju prednjače tri regije, Baranja i Ilok naslonjene na Dunav, te Kutjevo iz središnje Slavonije koja prednjači po bogatvsvu aroma u vinu Graševine.
Graševina je također pogodna za vrlo kasne, izborne i ledene berbe, naročito u sjevernijim krajevima gdje kiseline opstaju usprkos visokom sladoru.
Malvazija
Malvazija istarska autohtona je sorta Istre. Uzgaja se diljem čitave Istre, zatim ponešto u susjednoj slovenskoj primorskoj regiji, a može je se pronaći i u talijanskoj regiji Friuli.
Primarne arome malvazije kombinacija su voćnih i cvjetnih aroma poput jabuka, bresaka i nektarina s cvijetom bagrema, podržanih više ili manje izraženim, ali uvijek prisutnim mineralnim notama. Mineralnost se također proteže kroz okus u vidu blage slanosti i nježno gorkastog završetka.
Malvazija izvanredno podnosi starenje, pa se na tržištu mogu pronaći pretežno dva osnovna tipa: svježa, predviđena za potrošnju u roku do dvije godine, te zrela, koja je spremna za tržište najranije u trećoj godini od berbe.
Pošip
Pošip je autohtona hrvatska sorta koja potječe sa otoka Korčula, gdje najbolje uspijeva. Kasnije se sorta proširila na otok Hvar, Brač, te poluotok Pelješac i padine Biokova.
Sorta pokazuje sjajnu prilagodljivost različitim načinima vinificiranja. Na tržište dolazi u dvije stilske kategorije. Prva je aromatična i svježa, fermentirana u inoks tankovima, dok je mnogo rjeđi drugi, značajno drugačiji pristup vinificiranju. Jedni se primjerci dobivaju vrenjem i naknadnim sur lie odležavanjem u hrastovim bačvama, dok se kod drugih vrenje obavlja u inoks tankovima, a odležavanje u baricima.
Rezultat su kompleksna i snažna vina, s potencijalom čuvanja do deset godina, snažnog alkohola, pune i gotovo masne teksture, s atraktivnom slasti na retrookusu.
Sauvignon blanc
Sauvignon blanc jedna je od najstarihih sorti na svijetu. Porijeklom iz Francuske, svoje mjesto našla je i u Hrvatskoj.
Prepoznatljiv je po izrazitom mirisu koji podjeća na pokošene cvjetne livade i po specifično gorkastom okusu kožice grejpa i limuna.
Osim herbalnih nota, tipične su i povrtne note zelene paprike, šparoga i lista rajčice, zatim cvjetne arome bazge i citrusne arome limuna i limete. Moguće su note voća ogrozda, breskve i marakuje.
Sivi Pinot
Pinot sivi je bijela sorta grožđa boje bobica od blijedo plave do ružičaste, za kojega se vjeruje da je klon crnog pinota.
Ljuska ovih bobica je tanka i podložna bortritisu, te se poneka od nje rade bortritisna vina. Ovo je vrlo popularna sorta, s velikom rasprostranjenošću i razlikama u okusu i kvaliteti.
Zelenac
Zelenac je sorta koja je u svjetskom vinogradarstvu jedna od najmanje zastupljenih, a u Hrvatskoj se uzgaja isključivo u vinogorju Kutjevo.
Zbog odlične rodnosti, rezidba mora biti samo na 6 pupova te obavezno zelena berba u lipnju.
Daje veliku mogućnost za proizvodnju predikatnih vina, za izbornu berbu prosušenih bobica i kao osnova za proizvodnju visokokvalitetnih vinjaka.
Ozbiljnije ga proizvodi samo jedna vinarija u Hrvatskoj - vinarija Krauthaker, a povjerava ga na distribuciju i točenje samo izabranim distributerima i restoranima.
Kupaže