ENOteca.hr, vaš online podrum - webshop za vino, maslinovo ulje i popratni inventar

0
Blog
Pjenušci
Autor: Filip Savić Autor: Filip Savić, sommelier
Vrijeme čitanja: 1 min

Što su to pjenušava vina?

Pjenušava vina su vina s visokim udjelom ugljičnog dioksida , tj. C02. Njihovi mjehurići rezultat prirodne fermentacije koja se odvija u boci ili u velikom aluminijskom tanku. Nakon što se šećerna otopina doda u vino, kvasci se u vinu započinju hraniti šećerima i na taj način stvaraju C02.

Sam naziv „šampanjac“, rezerviran je isključivo za pjenušava vina iz francuske pokrajine Champagne, čiji se zapadni rub nalazi na 160 km istočno od Pariza. Klima u regiji iznimno je blaga, a kreće se od 2°C tijekom siječnja do 18°C tijekom srpnja. Zanimljivo je i da šampanjci čine 60% čitave francuske proizvodnje vina ili 550 miliona butelja.

S pjenušavim su vinima bili upoznati još i stari Grci i Rimljani, 4000 prije Krista. U ono vrijeme nisu razumjeli kako dolazi do pojave mjehurića, pa su to pripisivali nadnaravnim silama.

U novije vrijeme, točnije 2010. godine, ronioci su pronašli 168 boca pjenušca u pretraživanju potonulog broda kod finskog Alanda. Kasnija analiza je pokazala da su pjenušci stari 170 godina.

Najslavnija ličnost u povijesti pjenušavih vina svakako je svećenik Benediktinac Dom Peirre Perignon (1638-1715). Njemu se ponekad nezasluženo pripisuje izum šampanjaca, tj. pjenušavih vina, ali istina leži da je on zaslužan za mnoga tehnička usavršavanja u proizvodnji samih pjenušaca, poput npr. proizvodnje bijeloga vina od crnoga grožđa. Poznati svjetski šampanjac Dom Perignon, u vlasništvu Moët & Chandon, nosi njegovo ime.

Ipak, kažu da je uzrečica "Come quickly, I am tasting the stars!" bila prvo što je rekao nakon degustiranja svog prvog pjenušavog vina.

natrag na BLOG

Franc Arman Perla bianca

X