Čaša može istaknuti ili prikriti dobre osobine vina
Oblik čaše uvjetovan je i osjetilnim pupoljcima na našem jeziku. Osjet za slatko je na vrhu jezika, za kiselo sa obje strane, a za gorko na njegovu kraju.
Prikaži više...
Stalak čaše važan je iz tri razloga. Držeći čašu za stalak, ne grije se njeno tijelo, a s time, ne grije se niti vino. Osim toga, na tijelu čaše ne ostaju otisci prstiju što bi nam pokvarilo sveopći dojam o vinu dok ga promatramo. Pri kušanju, držeći čašu za stalak, lako ju je podići i pogledati prema svjetlu, kako bi vidjeli je li vino bistro i kakve je boje. Također, vino je lakše zavrtjeti prije nego što ga se pomiriše.
Čaše za bijelo vino mnogo su manje od onih za crno. Za chardonnay treba odabrati čašu šireg vrha koja će baciti vino na krajeve jezika pa ćemo osjetiti više kiselina nego što ih ima i imati ćemo dojam kako je vino svježije. Tulipanasta čaša, osim za sauvignon, poslužiti će i za muškatna suha vina, a čaša suženog ruba za rajnske rizlinge. Graševine se mogu služiti u oba tipa, ovisno o kiselosti vina i bogatstvu njegovih aroma.
Čaše za crvno vino u pravilu su veće od onih za bijelo i postoje dvije osnovne vrste. Čaša okruglog tijela namijenjena je bordoškim crnjacima, dok je tulipanasta burgundskim crnjacima, dakle, crnim pinotima.
Čaše za pjenušac u pravilu su visoke i uske kako bi vino što dulje perlalo, a mjehurići se uzdizali što pravilnije. Pjenušac se može poslužiti i u čaši za rizlinge kada će imati bolji okus, ali izgubiti će dio ljepote perlanja. Široke i plitke čaše nisu pogodne za pjenušce jer vrlo brzo izgube svoje „zvijezde“.